moozieman

Brake Issues. Ugh.

    Recommended Posts

    Spent some time working on my 1977 280z last night and was almost ready to drive it. Just had to tie off some loose ends and make sure that the brakes were operational. But that's the thing... the brakes DONT work. I can't seem to get any response from one of the front brake calipers. I can't collapse the pistons. I attempted to use a C clamp but to no avail. I ended up giving up on that and moved on to some other brake components. I recently installed a new master brake cylinder for the first time and it went reasonably smoothly. I filled the reservoir and began the process of bleeding the brakes. Only one of them bled. There's nothing coming out of the rears. The bleeding nut on the MC for the rears didn't release anything. Nor did the nut on the ceased caliper. After working on it for a while, the whole thing became a mess of stripped brake line nuts and ceased pistons. HELP.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Has the Z been sitting for a while? I'd start by pulling the caliper with the stuck piston and refresh (new o-ring) it first. Chances are the other caliper needs it too. Any possibility the calipers are on the wrong sides? The bleeder screws should be up not down.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    2 minutes ago, Mark Maras said:

    Has the Z been sitting for a while? I'd start by pulling the caliper with the stuck piston and refresh (new o-ring) it first. Chances are the other caliper needs it too. Any possibility the calipers are on the wrong sides? The bleeder screws should be up not down.

    Yes, it has been sitting. I can confirm that the calipers are on the correct side. One of the two front calipers work. And it's hard to work on because I can't get it taken off the brake line. The bolt is stuck and stripped.

    Edited by moozieman

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Just now, siteunseen said:

    All mine are rounded off on my '77.  I use these for the flare nuts...

    Image result for small vise grips

    I tried those. Maybe ill let it soak in some wd40 or sumn first

     

    • Like 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Not sure if they are rusted/seized or not.  So, you'll have to determine if that's the problem first.  After you get them pumped out, replace with Speed Bleeders.  But, don't install these until you are sure the lines are clear and the calipers aren't shot.  See the following post:

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    File the flats on the nuts down smooth and parallel,  Get some vise-grips like site showed or even bigger, with jaws that are in good shape.  Clamp the vise-grips down very tightly on the -nut, it's half=destroyed anyway.  Heat the area around the nut with a torch or a heat gun.  Put some force on the vise-grips and it should break loose with a sound like it broke.  If the vise-grips start to slip at all take them off and refile the nut flats and reset the vise-grips.  Take 20 minutes to setup and 20 seconds to actually break it free.

    If you're not getting anything at the MC bleeder then you also have a problem with the seals in it.  Reman quality can be pretty poor, take it off and swap it for a new reman.  Probably has a lifetime warranty.

    "The bleeding nut on the MC for the rears didn't release anything."

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    These

    image.png

    or these, might help

    image.png

    If the system is old then all four wheels really need to be disassembled, cleaned and inspected. If there is any rust or pitting in them, they can be difficult to rebuild. If they clean up you can just replace seals and reassemble. This applies to the master too.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Also were you using flare nut wrenches to start with?

    If not, you will fail 90% of the time. Brake flare nuts are soft. So they are easily destroyed or damaged

    • Like 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    4 hours ago, Patcon said:

    Also were you using flare nut wrenches to start with?

    If not, you will fail 90% of the time. Brake flare nuts are soft. So they are easily destroyed or damaged

    wasnt using those, just a standard wrench

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    21 hours ago, moozieman said:

    wasnt using those, just a standard wrench

    Standard wrenches really aren't up to the job. Even flare nut wrenches won't do it sometimes.

    • Like 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    If master has dried up or run empty while bleeding at wheel it needs to be bled.

    Just buy new 4 pot toyota truck calipers. http://atlanticz.ca/zclub/techtips/toyotabrakeupgrade/index.html

    https://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=311378&cc=1277153&jsn=726

    https://www.rockauto.com/en/moreinfo.php?pk=311377&cc=1277153&jsn=712

     

    image.pngimage.png

     

    Edited by 240260280
    • Like 1

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    On 9/10/2019 at 12:30 PM, moozieman said:

    I tried those. Maybe ill let it soak in some wd40 or sumn first

     

    try a stud remover after soaking it in lube. I had to use it on many rusted bolts. note if the bolt breaks, you'll likely have to use a tap and die to rethred it.

    https://www.amazon.com/ARES-70016-Damaged-Extractor-Removes/dp/B01GKEBG9I/ref=sr_1_3?keywords=stud+remover&qid=1569280591&s=gateway&sr=8-3

     

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now