Jump to content

IGNORED

Why does my stereo go on when car is turned on??


Recommended Posts

stereo was  turned off..   any every time i turn the car on it goes on .   why is it doing that?? i expect if i turn the stereo off then turn the car off, when i turn  \the car on it would remain off...  whats goin on here? batterry wire to bat and ignition to ignition....

any ideas???

Link to post
Share on other sites

4 hours ago, Shawninvancouver said:

Wonder if it’s supposed to come on all the time when car starts. Even if it was off before.

When it's off and you put the contact to on it stays off i expect? but after starting the car it starts playing.. that would be due to some spike-ing in your supply voltage, also could be a problem in your radio.. it should stay off..  (problem of these "modern" audio systems..)  a fat electrolytic capacitor over the supply (red cable + ) could bring the solution.. use a capacitor of 1000 uF/25 volt. (plus to positiv and minus on ground!!) 

Edited by dutchzcarguy
Link to post
Share on other sites

I originally hooked up as shown in diagram but it would not power up at all then I switched red and yellow and it powers on but turns in every time I turn the key on -  even if I turned it off prior.  

7981EA6E-2747-46D5-A119-21CF30901E3B.jpeg

553F2557-4981-457E-A2B0-BEB098AC94B5.jpeg

Link to post
Share on other sites

Can’t speak for all car audio systems. Installed car stereos at a shop years ago in college. The yellow wire was always constant 12v and the red was ignition switched power. Blue was auto antenna. The power amplifiers were normally wired the same yellow constant, red switched.

  • Like 1
  • Agree 1
Link to post
Share on other sites

The constant power wire maintains the settings of the device.  He's probably losing that one.  A meter or test light would tell the story.

  • Agree 1
Link to post
Share on other sites

I have two power wires.  One constant and one switch.  I had them hooked up that way and the thing would not even come on.  Then I reversed them and it worked.  Maybe just a cheap arse jvc.  But I did watch a YouTube video abs his did the same. Came on when car came on

Link to post
Share on other sites

Check the red wire for switched accessory power. The wiring diagram is correct. If your not getting 12volts on the red wire that’s part of your problem. The way your describing it now the radio will stay powered on until you manually turn it off.

Link to post
Share on other sites

Looking at the wiring illustration you posted is correct. Did you buy this new? Possibility it’s the radio but you should have a switched 12 volts on the red wire. Need more information after you’ve checked it with a meter.

Link to post
Share on other sites

i even checked power right to wire harness of radio... power goes to batt on yellow of harness and switched goes to red of harness... and radio will not come on

when i switch them it works....  go figure... this is the second brand new radio that would not power up.....hmm... maybe not 12volts to radio??? why would it not be 12v?

Link to post
Share on other sites

Check your voltages and let us know. Especially if this is the second radio. The one variable is the red wire. Meter will tell you everything. Test light won’t get you the info you need.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.